Коронавіруси - це велике сімейство однониткових РНК-вірусів з оболонкою. Такі віруси викликають захворювання починаючи від застуди і закінчуючи більш серйозними захворюваннями, такими, як близькосхідний респіраторний синдром (MERS) або важкий гострий респіраторний синдром (SARS). Новий вірус (SARS-CoV-2) являє собою новий штам вірусу, який раніше не був ідентифікований у людей. Віруси зазвичай діляться на дві групи: з оболонкою і без оболонки. Перший тип вірусів, віруси з оболонкою, набагато легше видалити з поверхні та інактивувати.
Відповідаємо на найчастіші питання

- Безпосередній контакт з інфікованою людиною
- Крапельним шляхом, коли інфікована людина кашляє, чхає або говорить
- Дотик до інфікованих поверхонь предметів, меблів, аксесуарів
Детальніше шлях інфікування виглядає таким чином: коли інфікована вірусом людина кашляє або робить видих, розлітаються дрібні краплі слини, що містять частинки вірусу. Їх можна вдихнути і таким чином до організму здорової людини потрапляє вірус, при умові якщо людина знаходиться до інфікованої людини ближче чим 1,% метри.
Та більшість таких крапель слини осідають на прилеглих поверхнях і об'єктах, письмових і обідніх столах, телефонах, тощо.Здорова людина може заразитися COVID-19, якщо вона доторкнеться до інфікованої поверхні та потім торкнеться очей, носа або рота.
- Чисті руки. Мийте руки з милом не менше 20 секунд щоразу при можливості якщо ви не знаходитесь вдома. Якщо такої змоги немає, користуйтеся засобом для дезінфекції рук, який містить щонайменше 70% спирту.
- В громадських місцях дотримуйтеся дистанції з людьми понад 1,5 м.
- Уникайте скупчень людей і закритих приміщень з поганою вентиляцією. Насіть маску, прикривши нею рот та ніс.
- Ніколи й ніде не торкайтеся очей, носа і рота в громадських місцях, на вулиці, в транспорті, офісі, тощо.
- Дотримуйтеся кашльового етикету, тобто кашляйте та чхайте в згин ліктя або прикривайте рот і ніс серветкою, яку одразу ж викидайте.
- Добре провітрюйте приміщення де перебуваєте.
- Якомога раніше звертайтеся за медичною допомогою, якщо спостерігаєте підвищену температуру, кашель, утруднення дихання або інші симптоми COVID-19.
Маски з бавовняної тканини.
Маски не є професійним продуктом для рекомендованого використання в громадських місцях. Але вони часто вживаються в офісах, громадському транспорті та інших місцях скупчення людей.
Повторне використання: можливе, після належного прання та прасування.
Стерилізація: прання при температурі 90 ℃ протягом 10 хвилин. Обов'язкове подальше прасування обох сторін маски.
Одноразові медичні маски.
Повторне використання: не можливе.
Як часто міняти: максимальний час носіння маски 2-4 години або знімати слід тоді, коли вона стане вологою.
Утилізація: покласти до пакету для сміття, щільно зав'язати та викинути до відповідного контейнеру для сміття, ідеально в той, який зачиняється
Маски з фільтром.
Повторне використання: можливе.
Як часто міняти: максимальний час носіння маски 4-8 годин або знімати слід тоді, коли вона стане вологою.
Стерилізація: 24 години в духовці с циркуляцією повітря з температурою 70℃.
Важливо! Не використовуйте мікрохвильову піч для стерилізації масок.
Під час прибирання та дезінфекції приміщень ваш ідеальний «комплект» засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) наступний: маска, захисні окуляри або захисний екран, захисний комбінезон з довгими рукавами, одноразові рукавички, бахіли.
Захисний одяг та халати не слід носити за межами робочого місця.
При видимих забрудненнях їх слід замінювати на чисті.
По можливості вони повинні залишатися на робочому місці і пратися там же.
Захисний одяг не повинен зберігатися разом з особистим одягом.
Під час епідемії / пандемії багаторазовий захисний одяг повинен пратися щодня.
Коли відсутній спалах захворювань.
Прати багаторазовий одяг необхідно з використанням миючого засобу, мила, прального порошку
Коронавірус має покриття, яке містить ліпіди і вони розчиняються в милі або пральному порошку.
Тому ці типи засобів руйнують оболонку вірусу, і вірус практично втрачає здатність заражати клітини.
Мінімальна температура прання 60 ℃.
Тривалість прання - мінімум 40 хвилин.
За наявності спалаху захворювань.
Процедура рекомендована Всесвітньою Організацією Охорони здоров’я.
Мінімальна температура прання 70 ℃.
Тривалість прання - мінімум 25 хвилин.
Допускаються також наступні режими:
85 ℃ протягом 15 хвилин;
90 ℃ протягом 10 хвилин.
Заходи безпеки в процесі прання.
не струшувати «підозрілий» одяг, якщо він брудний;
покласти його в окремий закритий поліетиленовий пакет;
висипати одяг в пральну машину прямо з пакету, не торкаючись його;
прати предмети одягу окремо;
використовуйте одяг, який можна прати при температурі мінімум 60⁰C;
після завантаження пральної машини вимийте і / або продезінфікуйте руки.
Сухе або вологе прибирання навіть за допомогою мийних засобів допомагають очистити поверхні від мікробів, пилу і видимих забруднень. Але для дезінфекції поверхонь необхідно використовувати дезінфектори - хімічні речовини.
Щоб максимально очистити приміщення і мінімізувати ризики зараження вірусами, необхідно спочатку провести прибирання, а потім продезінфікувати все поверхні і предмети.
Щоб запобігти зараженню, дезінфікуючі засоби повинні бути ефективними проти вірусів з оболонкою. Згідно з європейським стандартом EN 14476 ефект засобу повен бути продемонстрований за допомогою тесту проти штаму вірусів віспи. Засоби, що пройшли цей тест, можуть бути визнані дієвими проти вірусів з оболонкою, включаючи сімейство вірусів Corona.
Засоби, які мають підтверджену дію проти вірусів сімейства Corona в Україні, ви можете знайти в державному реєстрі на сайті МОЗ України.
Всі дезінфектанти мають у своїй основі головний компонент, який може знищити вірус: спирт, хлор, ЧАС (четвертино амонієві сполуки), перекис водню, молочна кислота та інші.
Спиртові дезінфектанти
Переваги: короткий час експозиції, біорозкладні, швидко висихають та немає необхідності в обполіскуванні, мають гарну сумісність з різними типами поверхонь.
Недоліки: знежирюють шкіру, не можна використовувати на глянцевих поверхнях, не можна використовувати на оргсклі, під час дезінфекції великих поверхонь може призвести до займання та вибуху, мають неприємний запах.
Продукти на основі хлору.
Переваги: короткий час експозиції, широкий спектр біоцидного дії .
Недоліки: викликає подразнення слизових оболонок, активність розчину швидко зменшується при наявності органічних речовин, погано біорозкладається, має неприємний запах, можуть спричиняти корозію тому не слід їх використовувати для поверхонь з легких металів.
Продукти на основі ЧАС.
Переваги: ефективні миючі засоби, без запахів.
Недоліки: сильно піняться в поєднанні з поверхнево-активними речовинами.
Продукти на основі перекису водню.
Переваги: короткий час експозиції, широкий спектр біоцидної дії, біорозкладні, немає необхідності в обполіскуванні (поверхні які не мають безпосереднього контакту з їжею), безпечні для поверхні, мають гарні миючі властивості, під час використання не потрібні засоби індивідуального захисту.
Продукти на основі молочної кислоти.
Переваги: екологічний продукт, короткий час експозиції, біорозкладні засоби.
Недоліки: малий спектр бактерицидної дії.
«Критичні точки» кабінетів та залів нарад: телефонні апарати, оргтехніка, поверхні столів та ручки стільців, ручки дверей, вимикачі світла та поверхі з якими найчастіший контакт рук.
«Критичні точки» зони кухні, залу ресторану чи кафе: ручки дверей, захисні екрани зони видачі їжі чи каси, диспенсери дезінфектантів, платіжні пристрої та касові апарати, вимикачі світла, ручки крісел або стільців, стільниці.
«Критичні точки» спортивного залу та фітнес зони офісу: ручки дверей, вимикачі світла, тренажери та фітнес спорядження, точки пиття або кулери.
«Критичні точки» зони ресепшн, сходів і ескалаторів: ручки дверей, вимикачі світла, диспенсери дезінфектантів, ручки крісел або стільців, стільниці, телефонні апарати, оргтехніка та поверхі з якими найчастіший контакт рук.
Додатково - продумана навігація в офісі: рекомендуємо розмістити нагадування і знаки закликають до гігієни кашлю, чхання, дотримання норм дистанції, правильної гігієни рук та правильного носіння засобів індивідуального захисту.