ПІДГОТОВКА ДО ПРИБИРАННЯ.
- Проведіть ревізію у кімнаті клінера, щоб знати, чи є в наявності всі необхідні інструменти, миючі засоби та засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) для проведення ретельного прибирання.
- Вимийте і продезінфікуйте існуючі/нові інструменти для прибирання та ЗІЗ перед використанням.
- Переконайтеся, що ЗІЗ, інструменти, місця їх зберігання, миючі засоби та дозуючі системи підходять для поставлених завдань, тобто не пошкоджені, не зношені, а термін їх придатності не закінчився.
- Перегляньте програму управління безпекою харчової продукції, план кольорового кодування, протоколи прибирання і дезінфекції. Впевніться, що програма включає в себе заходи з безпеки в зв’язку з Сovid-19
- Переконайтеся, що співробітники пройшли підготовку, навчання та перевірку знянь.
ОСНОВНІ МІСЦЯ, НА ЯКІ СЛІД ЗВЕРНУТИ ОСОБЛИВУ УВАГУ ПІД ЧАС ПРИБИРАННЯ ПЕРЕД ВІДНОВЛЕННЯМ РОБОТИ ЗАКЛАДІВ ВСЕРЕДИНІ:
Перед відновленням роботи необхідно переконатися в безпеці на підприємстві, правильному функціонуванні систем кондиціонування, санітарних систем, систем водопостачання, пралень, миття посуду, миття і сушіння рук.
- Всі місця зберігання харчової продукції та харчове обладнання (від сировини до точок роздачі/упаковки/доставки).
- Всі поверхні, що контактують з харчовою продукцією: відкриті і закриті, щілини та отвори.
- Сантехнічне обладнання: раковини, душові, ванни, біде, туалети, зливні отвори і водостоки.
- Текстиль: серветки, скатертини, постільна білизна; м'які меблі: дивани, матраци, килими, штори, жалюзі, фіранки.
- Всі тверді поверхні: столи, стільці, підлоги, стіни, стелі, освітлювальні прилади, труби, рами, кабельні короби.
- Увесь посуд: столові прилади, тарілки, склянки, бокси для приправ/серветок.
- Всі місця відпочинку: бари, спортивні зали, басейни (стежте за тим, щоб концентрація дезінфікуючого засобу у воді була на необхідному рівні), сауни і спа.
- Захисний одяг: багаторазові комбінезони, фартухи, рукавички, захисне взуття.
- Всі механізми.
ОЧИЩЕННЯ ВІДКРИТИХ ПРОСТОРІВ.
Пил та сміття скупчуються на будь-яких відкритих поверхнях. Забруднювачами можуть бути комахи і сліди грибків, - вони є небезпечними і як патогени, і як сторонні предмети. Такі забруднення легко видаляються щітками, протиранням сухою або вологою серветкою або мікрофіброю, за допомогою професійного пилососа. Бруд можна видалити як сухою щіткою, так і вологою.
Важливо: після очищення поверхні необхідно її продезінфікувати.
РЕТЕЛЬНЕ ПРИБИРАННЯ І ДЕЗІНФЕКЦІЯ.
Забруднення є не тільки на відкритих поверхнях, вони можуть потрапляти глибоко в обладнання, з'єднувальні механізми, і якщо бруд своєчасно не видаляється, такі місця перетворюються на ідеальне середовище для мікробів і грибків, а також епіцентр розповсюдження забруднень при кожному новому використанні обладнання. Щоб звести цей ризик до мінімуму, потрібно розбирати обладнання, ретельно промивати і дезінфікувати його, а також увесь інвентар, що контактує з продуктами харчування і санітарне обладнання перед кожним новим використанням. Елементи обладнання можна прочистити щіткою (сухою або вологою), протерти сухою або вологою серветкою/мікрофіброю або пропилососити. Як і належить, після очищення деталі необхідно продезінфікувати.
ПІСЛЯ ОЧИЩЕННЯ НЕОБХІДНО ЗРОБИТИ НАСТУПНІ КРОКИ:
- Помийте і продезінфікуйте багаторазові прибиральні інструменти та ЗІЗ.
- Зберігайте інвентар правильно, наприклад, на спеціальних дошках або настінних кріпленнях.
- При відновленні роботи закладу/підприємства переглянете стандартні заходи з прибирання та дезінфекції і посильте їх з метою упередження розповсюдження вірусів.
Компанія «Бетта-Сервіс» - офіційний імпортер продукції Vikan на території України.